Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na chleb orkiszowy. Zapraszam :)
Składniki:
- 30 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 500 g. mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki soli
- 350-400 g. letniej wody
- 50 g. nasion słonecznika
- 20 g. siemienia lnianego
- 20 g. pestek dyni
- 1 jajko
Wykonanie:
Do miski wsypać łyżkę mąki, wkruszyć drożdże, polać miodem i dodać 2-3 łyżki letniej wody i odstawić. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, słonecznik (zostawić trochę do posypania po wierzchu), siemię lniane i pestki dyni. Gdy drożdże już się ruszą, dodać do mąki, dolać wodę i wyrabiać. Ciasto powinno wyjść dość luźne, więc gdy będzie potrzeba należy dodać więcej wody. Przykry i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem i odstawić jeszcze na 15 minut. Chleb wstawić do nagrzanego do 220C Celsjusza piekarnika i piec przez 40 minut, po 10 minutach temperaturę należy zmniejszyć do 200C. Wystudzić na kratce, kroić dopiero gdy wystygnie.
SMACZNEGO :)
Mniam :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności serwujesz od rana :).
OdpowiedzUsuńpyszny chlebek:D
OdpowiedzUsuńLubię takie chlebki ;)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego taki chleb:)
OdpowiedzUsuńTakiego nie robiłam, jedynie kiedyś zwykły udało mi się zrobić w domu :). W sumie zastanawiam się, czy nie zacząć robić regularnie chleba w domu :)
OdpowiedzUsuńJa od jakiegoś czasu ciągle piekę wlany chlebek, ale co jak co czas trzeba na to mieć :)
UsuńNigdy nie piekłam chleba :)
OdpowiedzUsuń