Menu

Szukaj na tym blogu

8 sierpnia 2015

Chleb orkiszowy na drożdżach.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na chleb orkiszowy. Zapraszam :)


Składniki:
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 500 g. mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 350-400 g. letniej wody
  • 50 g. nasion słonecznika
  • 20 g. siemienia lnianego
  • 20 g. pestek dyni
  • 1 jajko
Wykonanie:
Do miski wsypać łyżkę mąki, wkruszyć drożdże, polać miodem i dodać 2-3 łyżki letniej wody i odstawić. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, słonecznik (zostawić trochę do posypania po wierzchu), siemię lniane i pestki dyni. Gdy drożdże już się ruszą, dodać do mąki, dolać wodę i wyrabiać. Ciasto powinno wyjść dość luźne, więc gdy będzie potrzeba należy dodać więcej wody. Przykry i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem i odstawić jeszcze na 15 minut. Chleb wstawić do nagrzanego do 220C Celsjusza piekarnika i piec przez 40 minut, po 10 minutach temperaturę należy zmniejszyć do 200C. Wystudzić na kratce, kroić dopiero gdy wystygnie.

SMACZNEGO :)

9 komentarzy:

  1. Ale pyszności serwujesz od rana :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego nie robiłam, jedynie kiedyś zwykły udało mi się zrobić w domu :). W sumie zastanawiam się, czy nie zacząć robić regularnie chleba w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od jakiegoś czasu ciągle piekę wlany chlebek, ale co jak co czas trzeba na to mieć :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...