Dziś przychodzę do Was z przepisem na cytrynowe pulpety drobiowe w sosie jogurtowym z kolendrą, podane z czarnym ryżem. Zapraszam :)
Składniki: (4 porcje)
- 500 g. mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajo
- 1/2 czerstwej bułki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól, pieprz
- 1 kostka rosołowa
- 1 pęczek kolendry
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g. ryżu (u mnie czarny pełnoziarnisty)
- odrobina oleju kokosowego
Najlepiej zacząć od ugotowania ryżu. Następnie namoczyć bułkę w zimnej wodzie aż całkiem zmięknie. Dodać do mięsa mielonego razem z jajkiem, skórką otartą z 1 cytryny, solą i pieprzem, dobrze wyrobić. Z powstałej masy uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i podsmażyć pulpety. W międzyczasie rozpuścić kostkę rosołową w litrze wody i gotować na małym ogniu. Pulpeciki przekładać do garnka i dusić kilka minut. Jogurt naturalny wymieszać z mąką i 3 łyżkami bulionu dodawanymi stopniowo. Przelać do garnka i dokładnie wymieszać. Kolendrę posiekać i również dodać do garnka. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem tak jak u mnie lub z kaszą, ziemniakami.
SMACZNEGO :)
Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpyszne danie!
OdpowiedzUsuńMuszę sobie kiedyś zrobić, ciekawe danie;)
OdpowiedzUsuńChętnie wykonam te pulpety w domu :) mam nadzieję, że rodzinie posmakują :)
OdpowiedzUsuńTeż mam taką nadzieję :)
UsuńJadłabym :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie! Cytrynowe? Super eksperymenty! :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńSkąd Ty bierzesz takie ciekawe pomysły? :P
OdpowiedzUsuńA trochę z życia, trochę z głowy :)
Usuń