Dziś przychodzę do Was z przepisem na tartę z kremem kokosowo-jaglanym na kakaowym spodzie. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
- 100 g. mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 25 g. cukru brzozowego
- 40 g. miękkiego masła
- 40 g. jogurtu naturalnego
Krem:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 200 ml. mleka kokosowego z puszki
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Dodatki: 1 mango pokrojone w kostkę, 1/2 szklanki mrożonych jagód, galaretka wiśniowa
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek (podsypać mąką żeby się nie przyklejało). Nawinąć na wałek i delikatnie wyłożyć do formy. Nakłuć widelcem i piec przez 15 minut. Ostudzić.
Kaszę jaglaną przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym, dodać miód oraz olejek waniliowym, gotować aż do wchłonięcia. Ugotowaną kaszę zmiksować na gładki krem i przełożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Na jaglaną masę wyłożyć owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki. Po zastygnięciu galaretki ciasto jest gotowe do spożycia.
SMACZNEGO :)
Mniam ;)
OdpowiedzUsuńPyszne;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam jeszcze ciasta z kaszą jaglaną, a samą kaszę uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńPyszność wyszła;)
OdpowiedzUsuńTeraz to mi ochoty narobiłaś mmm... :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym skosztowała ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńbrzmi smacznie i prosto do przygotowania :)
OdpowiedzUsuńKuszący deser :) Wygląda pięknie i smakowicie. Na pewno na jednym kawałku by się nie skończyło :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż