Sezon dyniowy w pełni, więc pora na jakieś przepisy z dynią. Na początek będzie domowa wersja kultowej już Pumpkin Spice Latte ze Starbucks'a, idealna na jesienne wieczory pod kocykiem. Zapraszam :)
- filiżanka zaparzonej czarnej kawy (rozpuszczalnej)
- 150 ml. mleka
- 1/2 szklanki puree z dyni (dynię kroimy na małe kawałki i pieczemy przez ok. 30-40 minut (180C) a następnie blendujemy)
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżki miodu
- dodatki: bita śmietana, cynamon
Wykonanie:
SMACZNEGO :)
Ostatnio pół internetu przekopałam i żaden przepis mi nie odpowiadał, a tu proszę jak świetnie napisane i bez składników z kosmosu :) Dziękuję i na pewno spróbuję :*
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakować :-)
UsuńFajny przepis, muszę kiedyś wypróbować. Żeby bita śmietana szybko się nie rozpuszczała można do niej dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny, będzie wtedy bardziej zwarta :)
OdpowiedzUsuńOj z żelatyną już nie chciało mi się bawić :-)
Usuńale pyszność:)
OdpowiedzUsuńale smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMuszę wyprobować :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować, wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za dynią, ale mam ochotę wypróbowac ten przepis :)
OdpowiedzUsuńAle jeszcze pytanie: czy w tym garnku podgrzewamy z kawą?
OdpowiedzUsuńMam ochotę na taką kawę, ale w zmodyfikowanej wersji - bez miodu (nie lubię)i zamiast bitej śmietany spienione mleko
Tak, podgrzewamy wszystko łącznie z kawą :-)
UsuńUwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńStraszny ze mnie dziwoląg, ale nie mam pojęcia jak smakuje dynia :P
OdpowiedzUsuńPiłam ostatnio PSL i nie rozumiem tego szału. Być może domowa wersja wg Twojego przepisu bardziej mi posmakuje:)
OdpowiedzUsuńJa piłam jedynie taką domową wersję więc nie mam porównania :-)
UsuńYummmy! Uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńMniam, chyba muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńAkurat mam pure z dyni bo zostało mi po racuszkach dyniowych :D To wykorzystam i zrobię kawkę! :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, ja zawsze wykorzystuję resztki dyniowego puree na kawkę :)
UsuńKawy z dynią jeszcze nie piłam, ale jestem bardzo ciekawa jej smaku. :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńMuszę sobie przygotować, bo bardzo ciekawi mnie jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, trochę za słodka mi wyszła, musze mniej miodu :D
OdpowiedzUsuńNastępnym razem musisz dać mniej miodu w takim razie :)
UsuńMmm pychotka ≧❀‿❀≦
OdpowiedzUsuńKawy nie lubię, a nie wiem czy mój ukochany by chciał spróbować :D
OdpowiedzUsuńBrzmi apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJak to mówię "kawa, kawunia, kawusia"... dobra na wszystko i w każdej wersji :D
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić podobną, bo choć wiele dobrego o kawie z dynią słyszałam, to sama nigdy nie robiłam :P
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńW końcu nie trzeba iść do Starbucksa żeby napić się tak dobrej kawy :)
OdpowiedzUsuńDomowa zawsze najlepsza :)
UsuńChyba muszę to wypróbować, bo nie jestem sobie w stanie wyobrazić połączenia kawy z dynią :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tego smaku :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuję i porównam z oryginałem :-)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy może się równać z oryginałem :)
UsuńSmakowicie wygląda ale chyba jakoś nie jestem przekonana do dyni :P
OdpowiedzUsuńO moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się być banalnie prosty, muszę sama zrobić tę kawę :)
OdpowiedzUsuńjak pysznie wygląda:))
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego jeszcze nie piłam, ale wygląda zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuń