Dziś zapraszam Was na jesienną sałatkę z jarmużem, komosą ryżową i słodkim ziemniakiem :)
Składniki: (porcja widoczna na zdjęciu, starczy spokojnie dla 2 osób)
- 4-5 garści świeżego porwanego jarmużu
- 300 g. słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę
- pół jabłka pokrojonego w kostkę
- garść rodzynek
- 50 g. komosy ryżowej (u mnie akurat biała komosa)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- rozmaryn (świeży lub suszony)
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki octu balsamicznego (w zależności jak lubicie, u mnie zawsze 2)
- 1/4 łyżeczki cukru
Pokrojonego słodkiego ziemniaka polewamy łyżką oliwy, solimy, pieprzymy i posypujemy obficie rozmarynem (jeśli nie lubicie rozmarynu możecie użyć innych ziół). Pieczemy w 200przez ok. 25 minut. Na 5 minut przed końcem dokładamy obok ziemniaków porwany i umyty jarmuż, skrapiamy go łyżką oliwy, delikatnie solimy i wkładamy znów do pieca na ok. 5 minut. Zależy nam aby jarmuż był delikatnie chrupiący, ale nie wysuszony. W czasie gdy pieką się warzywa gotujemy komosę zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, można ją również przygotować wcześniej. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na chwilę. Gdy wszystko już mamy przygotowane zabieramy się za nakładanie. Na talerz kładziemy jarmuż, następnie komosę, słodkiego ziemniaka, jabłko oraz rodzynki i polewamy przygotowanym sosem.
SMACZNEGO :)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuńmniaaam ! z chęcią bym posmakowała
OdpowiedzUsuńMusisz w takim razie przyrządzić :)
UsuńJarmuż bardzo lubię, ale do tej pory robiłam z niego tylko koktajle. Może pora spróbować czegoś innego :)
OdpowiedzUsuńJa też przez długi czas robiłam z niego tylko koktajle :)
UsuńAleż apetyczna! :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, ale raczej nie dla mnie :P
OdpowiedzUsuńZjadłabym! mhmm
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo! Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOj skosztowałabym takie pyszne danie ":)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką sałatkę. Masz racje iście jesienna!
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy jarmużu, jak to smakuje? :(
OdpowiedzUsuńZielenina zawsze smakuje podobnie, przynajmniej dla mnie :) Jarmuż to roślina kapustna i według mnie ma zbliżony smak :)
UsuńNigdy nie jadłam jarmużu, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest bardzo zdrowy :)
Usuń