Menu

Szukaj na tym blogu

15 października 2015

Pszenno-amarantusowe naleśniki z truskawkowym nadzieniem.

Hej,
Dziś zapraszam Was na pszenno-amarantusowe naleśniki z truskawkowym nadzieniem. Zapraszam :)



Składniki: (8 sztuk)
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki amarantusowej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 opakowanie (15 g.) cukru waniliowego 
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
Nadzienie:
  • 3 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 330 ml. śmietany 30%
Wykonanie:
Składniki na ciasto dokładnie ze sobą miksujemy, tak żeby nie było żadnych grudek, a następnie smażymy cienkie naleśniki na patelni bez tłuszczu. Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy do lodówki. Jeżeli używamy świeżych truskawek to wystarczy je rozgnieść widelcem i połączyć ze śmietaną. W przypadku mrożonych wkładamy je na chwilę do mikrofali żeby się rozmroziły, następnie studzimy je i łączymy ze śmietaną. Jeżeli masa wyszłaby za rzadka wystarczy dodać trochę rozpuszczonej żelatyny. Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym kremem i składamy wedle uznania.

SMACZNEGO :)

10 komentarzy:

  1. cóż to za mąka? pierwszy raz o niej słysze . Jak zwykle apetycznie, uwielbiam Twoje przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie słyszałam o tej mące, albo sklerozę już mam :P. Zjadłabym takie naleśniki i ciekawi mnie ich smak, skoro użyłaś takiej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie dzisiaj po pracy mialam smazyc nalesniki, przelozylam to jednak na sobote i teraz zaluje bo slinka mi pociekla kiedy tak patrze na te zdjecia! :) takiej wersji jeszcze nie jadlam moze skorzystam z przepisu w sobote :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze jak oglądam Twoje pyszności to robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...