Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z komosą ryżową i kurczakiem. Zapraszam dalej :)
Składniki: (na 1 porcję)
- pierś z kurczaka (100-120 g.)
- 1/4 szklanki komosy ryżowej
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 cebuli
- 1/2 awokado
- 1/2 kolby kukurydzy (mi akurat tyle zostało, możecie też użyć kukurydzy konserwowej)
- sól, pieprz, przyprawy do kurczaka
- świeża kolendra
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek do kurczaka i 1 łyżeczka do sałatki
- garść kiełków (ja użyłam kiełków z rzodkiewki)
Wykonanie:
Mieszamy oliwę z przyprawami i marynujemy w niej mięso, najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić na noc do lodówki. Pierś pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. W tym czasie płuczemy komosę ryżową i gotujemy ją na małym ogniu w 1/2 szklanki wody (dokładną instrukcję znajdziecie na opakowaniu). Kukurydzę gotujemy ok. 15 minut, czekamy gdy trochę przestygnie i odkrawamy ziarna od kolby. Ugotowaną i trochę ostudzoną komosę mieszamy z pokrojonymi w kostkę awokado, cebulą i papryką oraz kukurydzą. Przygotowujemy sos na bazie oliwy i ulubionych przypraw ja zazwyczaj sięgam po sól, pieprz ziołowy i świeżą kolendrę. Komosę z warzywami wykładamy na talerz i polewamy sosem. Na wierzchu układamy upieczoną i pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka oraz kiełki.
SMACZNEGO :)
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna inspiracja na pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukam jakiś ciekawych przepisów na sałatki - spadłaś mi jak z nieba z tym wpisem! Nigdy nie jadłam komosy - chyba spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńkolodynska.pl
Mam nadzieję, że Ci posmakuje :)
Usuńwygląda wybornie :) ale jestem teraz najedzona, na szczęście :D
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że jestem mięsożercą, więc jak spojrzałam na zdjęcie to od razu zrobiłam się głodna! Dzięki za inspirację, bo komosy jeszcze nie próbowałam i czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńOj tak, pora spróbować, zwłaszcza, że komosa jest bardzo zdrowa :)
UsuńKomosy jeszcze nie miałam okazji jeść, z chęcią wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJa nie jem mięsa ale ,muszę przyznać, że danie wygląda ciekawie. =)
OdpowiedzUsuńZ tofu pewnie też by było smaczne :)
UsuńNigdy nie jadłam komosy, koniecznie muszę spróbować, bo ta Twoja sałatka wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy Ci posmakuje :)
Usuńwygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńJa bym poprosiła bez komosy :P. Jakoś nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńBez komosy to nie to samo, ale można ją zastąpić kaszą lub ryżem :)
Usuń