Dziś przychodzę do Was z przepisem na domową granolę orzechową. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnej owsianki. Zapraszam dalej :)
Składniki:
- 70 g. płatków owsianych górskich
- 70 g. płatków żytnich
- 70 g. płatków orkiszowych
- 100 g. obranych fistaszków
- 30 g. orzechów włoskich
- 20 g. pestek dyni
- 30 g. miodu
- 100 g. masła orzechowego (ja użyłam Primaviki bez soli i cukru)
Wykonanie:
Mieszamy płatki z orzechami i pestkami dyni (orzechy możemy trochę posiekać jeśli chcemy mieć mniejsze kawałki). Miód rozpuszczamy razem z masłem orzechowym na małym ogniu. Gdy miód i masło się rozpuszczą, zdejmujemy z palnika i łączymy z mieszaniną płatków. Dokładnie mieszamy, tak żeby wszystkie składniki się dobrze połączyły, a płatki były pokryte miodowo-orzechową polewą. Przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Co 10-15 minut mieszamy granolę, żeby równo się upiekła. Ostatnie 15 minut musimy dokładnie pilnować, bo może szybko się przypalić. Po wystygnięciu przełożyć do pojemnika.
Robiliście kiedyś własną granolę?
SMACZNEGO :)
A ja właśnie jestem przed śniadaniem i narobiłaś mi ochoty na taką mieszankę :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiankę, ale chętnie ją zdradzę z taką granolą:)
OdpowiedzUsuńJa przepadam za granolą czekoladową :).
OdpowiedzUsuńCzekoladowej jeszcze sama nie obiłam, ale muszę chyba spróbować :)
Usuńpychotka do kefiru lub mleka:D
OdpowiedzUsuńcoś pysznego:)
OdpowiedzUsuńwielkie mniam :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńoj zjadłoby się zjadło :)
OdpowiedzUsuńOstatnio też sobie takie zrobiłam, ale niestety już się skończyło :(
OdpowiedzUsuńMoja już też się kończy ;/
UsuńUwielbiam granolę! chyba jeszcze nigdy nie robiłam jej sama :)
OdpowiedzUsuńPolecam, swoja nie dość, że jest pyszna, to jeszcze bez zbędnej chemii :)
UsuńDo mnie to przemawia! Skład pycha, tylko połowę składników muszę dokupić :)
UsuńTo na zakupy i do dzieła :)
UsuńNigdy nie jadłam i nie robiłam granoli a, twoja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSkładniki lubię ale granoli nie robiłam, nawet nie widziałam czegoś takiego :P
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńTaka granola musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńTak, jest pyszna :)
UsuńRobiłam już domową granolę i uwielbiam ją! :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńojej, ale narobiłaś mi smaka!! Uwielbiam takie domowe granole ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. *-*
OdpowiedzUsuńW życiu nie słyszałam o takim cudzie :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, jest pyszna :)
UsuńOstatnio kilogramami wcinam granolę, muszę zrobić ją sama :)
OdpowiedzUsuńNignie nie robiłam i chyba nigdy w życiu nie jadłam!
OdpowiedzUsuńA szkoda! Bo wygląda przepysznie! <3
Uwielbiam :) Ale sama jeszcze nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuń