Menu

Szukaj na tym blogu

17 grudnia 2015

Piernikowe serca z konfiturą w czekoladzie.

Hej,
Ostatnim razem podawałam Wam przepis na razowe pierniczki z lukrem, tych co nie widzieli odsyłam tutaj. Dziś natomiast przychodzę do Was z wersją na bogato, ponieważ będą to pierniczki z konfiturą i na dodatek w czekoladowej polewie. Oczywiście ciasto również tym razem jest w "uzdrowionej" wersji :)

Piernikowe serca z konfiturą w czekoladzie.

Piernikowe serca z konfiturą w czekoladzie.

Piernikowe serca z konfiturą w czekoladzie.

Piernikowe serca z konfiturą w czekoladzie.

Składniki: (ok. 40 piernikowych serc)
  • 175 g. mąki pszennej graham typ 1850
  • 175 g. mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 jajo
  • 100 g. miodu
  • 50 g. ksylitolu (lub dowolnego cukru)
  • 100 g. oleju kokosowego (lub masła)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao (dla koloru)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 300 g. konfitury do nadziania (u mnie konfitura z aronii)
Polewa: 6 łyżeczek kakao, 6 łyżeczek syropu z agawy (lub miodu), 8 łyżeczek oleju kokosowego, 2-3 łyżki wody

Wykonanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy razem z miodem i ksylitolem, odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy ze sobą suche produkty, następnie dodajemy mokre oraz jajo. Dokładnie wyrabiamy ciasto, gdyby wyszło za mokre dosypujemy trochę mąki. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm. i wycinamy kółka takie w których zmieści się nasza właściwa foremka do pierniczków. Na środek kładziemy konfiturę i przykrywamy drugim kółkiem, dociskamy aby brzegi ciasta się skleiły. Teraz przy użyciu foremki wycinamy właściwy kształt naszego piernika, uważamy na nadzienie. Gotowe pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C na ok. 12-15 minut. Radziłabym sprawdzać co jakiś czas, bo wiadomo każdy piekarnik inaczej działa, a łatwo je przypalić. Gdy pierniki wystygną pora przygotować polewę. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy z syropem z agawy i dodajemy przesiane kakao (bardzo ważne żeby nie miało grudek) oraz na początek 1 łyżkę wody i dokładnie ze sobą mieszamy. Gdy polewa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze wody, mieszamy i gotowe. Polewamy nasze pierniki czekoladową masą i odstawiamy do zastygnięcia. Oczywiście najlepiej smakują po 2 dniach, gdy będą już mięciutkie. Możecie je spokojnie przetrzymywać 2-3 tygodnie, choć u mnie szczerze mówiąc nigdy tyle nie wytrzymały :)

SMACZNEGO :)

36 komentarzy:

  1. aż spróbuję , zawsze chciałam zrobić takie pierniczki,ale robiłam te tradycyjne i wyszły twarde jak skałą , nikt ich jeść nie chciał :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, wyglądają jak ze sklepu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. To bierz się do roboty :P albo wpadaj do mnie :)

      Usuń
  4. kocham pierniczki :D oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze, że już późna pora :D Naprawdę smakowite przepisy dodajesz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochamy pierniki ale wielbimy te z nadzieniem! Wyglądają i pewnie smakują fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę że nie tylko na moim blogu pojawiły się przepisy na świąteczne wypieki :)
    Pierniczki prezentują się lepiej aniżeli kupne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oo spadłas mi z nieba z tym przepisem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Peeeeewnie, rób mi smaka, a potem pupa rośnie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od takiego pierniczka to za dużo Ci nie urośnie :)

      Usuń
  10. Wyglądają mega pysznie i przypomniały mi pierniczki alpejskie, dawniej ciągle je kupowałam. Wycofali to to czy zachodzę do sklepów, w któych ich akurat nie ma :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pierniczkami alpejskimi Ci nie pomogę bo nigdy nie kupowałam :)

      Usuń
  11. Śliczne !! :) Ja jeszcze nie robiłam nadziewanych pierniczków, ale może zmienię to w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku właśnie zaczęłam robić takie z nadzieniem i wiem, że zostaną ze mną na dłużej :)

      Usuń
  12. al;e mi narobiłaś ochoty na pienriki teraz ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba zrobię te pierniczki, bo zawsze robiło się w domu zwykłe bez marmolady, a to za tymi z nadzieniem przepadam :D Co zresztą mi chyba wyjdzie po świętach... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Siostra Mysz kocha pierniczki, muszę jej takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Może jeszcze uda mi się jutro je zrobić, uwielbiam nadziewane pierniki :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...