Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne czekoladowe brownie w zdrowszym wydaniu. Ciasto jest pozbawione mąki, a bazę stanowi czerwona fasola, która sprawia, że jest bogatsze w białko, a tym samym bardziej sycące. Dla tych, którzy obawiają się, że fasola będzie wyczuwalna w cieście, nic bardziej mylnego. Zapraszam dalej :)
Składniki: (20 kawałków)
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 banan
- ½ szklanki cukru (u mnie ksylitol)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła)
- 4 jaja
- 30 g. surowego kakao
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 tabliczka czekolady (dowolna)
- 2 łyżki masła orzechowego + 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)
Wykonanie:
Do dużej miski wkładamy opłukaną i
odsączoną fasolę, jaja, banana, ksylitol, proszek do pieczenia, olej kokosowy,
kakao i aromat. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Następnie
dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło orzechowe z olejem kokosowym.
Jeżeli używamy masła orzechowego 100% (takie, które jest trochę lejące) nie
musimy go rozpuszczać z olejem. Powstałym sosem orzechowym polewamy ciasto i
końcówką noża tworzymy na jego powierzchni wzorki. Pieczemy w 170C przez 35-40
minut.
SMACZNEGO :)
Już nie raz słyszałam, że fasola idealnie nadaje się do ciast. A za brownie nie przepadam, ja jestem mało czekoladowa.
OdpowiedzUsuńJa z kolei poza czekoladą świata nie widzę :)
UsuńNigdy bym nie powiedziała, że można stworzyć takie cudo z czerwoną fasolą :)
OdpowiedzUsuńOj można i to wiele z niej wyczarować :)
UsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńFasoli bie lubie, ale w tej wersji az z ciekawości przetestuje ;)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy Ci posmakuje :)
UsuńO cieście marchewkowy słyszałam, ale o fasoli w brownie jeszcze nie.
OdpowiedzUsuńMarchewkowe też jest pyszne, ale nie mam to jak czekolada, przynajmniej dla mnie :)
Usuńwidziałam już ciasto z fasoli, sama zabieram się do jego zrobienie prawie rok :)
OdpowiedzUsuńNie czekaj dłużej, tylko zabieraj się do roboty :)
UsuńPołączenie fasoli z bananem jest cudowne, a brownie tego rodzaju uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie i nie spodziewałam się, że fasola nie będzie wyczuwalna :P
OdpowiedzUsuńNic a nic jej nie czuć :)
UsuńBardzo interesujące połączenie.
OdpowiedzUsuńWszyscy kuszą tymi fasolowymi wypiekami, a ja jeszcze się za żadne nie zabrałam.
OdpowiedzUsuńTo zabieraj się do pieczenia, nie ma na co czekać :)
UsuńWow nie wpadłabym na to żeby fasole łączyć z ciastem :) Ciekawa opcja :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, bo ciacho jest przepyszne :)
Usuńmmm chyba musze sprawdzic ten przepis, bardzo ciekawe polaczenie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakować :)
Usuńkochana to małe dzieło sztuki jedzeniowej;D
OdpowiedzUsuńA dziękuję :)
UsuńChyba wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy Ci posmakowało :)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować! :D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJa właśnie mam w planach jego zrobienie, ale faktycznie się trochę bałam, że będzie wyczuwalne to kakao ;)
OdpowiedzUsuńKakao? Na pewno jest wyczuwalne, ale jeżeli chodziło Ci o fasolę, to nie masz się co martwić :)
UsuńMmm jakie pyszności!:))
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować!
Klikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna? :))
Ciacho z czerwonej fasoli baaaardzo lubimy ale raczej sięgamy po surową i gotujemy bo mamy wrażenie, że te z puszki mają taki inny smak, który nam nie koniecznie pasuje :) Ale i tak sama struktura takiego ciasta jest świetna :)
OdpowiedzUsuńJa z lenistwa zawsze sięgam po wersję w puszce :)
Usuń