Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na domową i na pewno zdrowszą wersję pralin rafaello. To zdecydowanie propozycja dla fanów kokosowych słodkości. Zapraszam :)
Składniki: (ok. 20 sztuk)
½ szklanki kaszy
jaglanej
1 łyżka oleju
kokosowego (lub masła)
1 łyżeczka
aromatu migdałowego
2 łyżki miodu
100 g. wiórek
kokosowych (+do obtoczenia)
1 szklanka mleka
-
Wykonanie:
Kaszę jaglaną opłukać wrzącą a następnie
zimną wodą i gotować w szklance mleka wg. instrukcji na opakowaniu. Jeżeli cały
płyn odparuje, to podlać trochę wodą, ale ostatecznie kasza ma wyjść sucha.
Zdjąć z ognia. Na patelni bez tłuszczu podprażyć wiórki kokosowe, dodać do
kaszy razem z miodem, aromatem migdałowym i olejem kokosowym. Dokładnie wszystko
wymieszać, odstawić do lodówki do schłodzenia. Gdy masa ostygnie formować
kulki, do każdej włożyć migdał. Jeżeli używamy migdałów w skórkach musimy je najpierw zblanszować, czyli zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę i obrać. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO :)
Uwielbiam takie kombinacje ;)
OdpowiedzUsuńNapewno skorzystam .Super post !
Zapraszam również do mnie ;*
Mam nadzieję, że Tobie również posmakuje :)
UsuńPrzepis dla mnie. Uwielbiam te słodkości, chociaż rzadko raczej na nie pozwalam.:)
OdpowiedzUsuńJa od kiedy zaczęłam robić swoje, pozwalam sobie zdecydowanie częściej :)
UsuńZ kaszy jaglanej? Nie wpadłabym na to ;)
OdpowiedzUsuńrobię! jeszcze dzisiaj!
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyjdą :)
UsuńFajny pomysł, ciekawe jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńPrawie jak oryginalne rafaello, no może aż tak słodkie nie jest :)
Usuńuwielbiam rafaello, nie jadłam już wieki :) muszę spróbować takich jaglanych, przynajmniej moje 4 litery nie tak urosną :D
OdpowiedzUsuńOj tak, to na pewno :)
UsuńUwielbiam rafaello, ale sama nigdy go nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rafaello, zwłaszcza to domowe :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, może kiedyś stworzę takie domowe rafaello :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest pyszne :)
UsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam wygląda smakowicie :]
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować bo smakuje wybornie :)
UsuńPodobne już kilka razy robiłyśmy i były przepyszne! :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. :)
OdpowiedzUsuńJa chyba pozostanę przy wersji tradycyjnej :)
OdpowiedzUsuńAleż mi slinka cieknie...Na pewno zrobię na święta :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakować i Twoim bliskim również :)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńMmmmm, jak pysznie!
OdpowiedzUsuńMniam, muszę takie zrobić, moja mama kocha rafello :)
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy mamie posmakowała taka wersja :)
UsuńOjeju bym jadla kg!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńDaj znać czy i posmakuje :)
Usuńuwielbiam raffaello, przepis zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis i wydaje się być łatwy (co najwazniejsze) :P
OdpowiedzUsuńOj tak, jest bardzo łatwy :)
UsuńNie ma nic lepszego niz raffaello:D
OdpowiedzUsuńWyglądają fajnie, ciekawa jestem jak ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńSmakuje równie dobrze :)
Usuń