Dziś przychodzę do Was z przepisem na ciasto czekoladowe z cukinią. Zapraszam :)
Składniki:
- 2 jaja
- 1 starta na drobnych oczkach cukinia (300-400g)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- mus z 1 jabłka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1/2 szklanki sproszkowanego surowego ziarna kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 30 g. posiekanej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
W misce wymieszać jajka, aromat, cukier, sól oraz mus jabłkowy. W drugiej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, cynamon, kakao, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi. Dodać odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia i piec przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy ciasto ostygnie można je udekorować i wyjąć z formy. Ja rozpuściłam kilka kostek czekolady z mlekiem, polałam ciasto i posypałam płatkami migdałów.
Ciasto jak na brownie przystało ma taką mokrą konsystencję, którą ja bardzo lubię :)
SMACZNEGO
Ale super pomysł, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne :)
Usuńrobiłam ciasto marchewkowe, to mogę teraz zrobić takie z cukinią:D
OdpowiedzUsuńMarchewkowe też lubię :)
Usuńojeju z cukini bym nigdy nie pomyślała żeby ciacho zrobić:D
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńWygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe to brownie i takie czekoladowe mocno;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli i jak najbardziej jestem gotowa na eksperymenty z cukinią! :D
OdpowiedzUsuńJa z fasoli jeszcze nie próbowałam, ale na pewno je zrobię :)
Usuńwygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek ciasta do mojej kawy :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWyglada cudnie, ale chyba wole normalna wersje bez cukini.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi mega smaka. Dzisiaj zrobiłam super orzeźwiającą sałatkę z cukinią i mam w planach na przyszłość roladki z mięskiem i cukinią na parze :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała takich pyszności ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłam takie ciasto z cukinią, bo chciałam być taka innowacyjna i nowoczesna, niestety większość powędrowała do kosza, bo ciasto okazało się mokre, gorzkie i nie do zjedzenia:/
OdpowiedzUsuńMoże coś nie tak było z przepisem. To wychodzi pyszne jak normalne ciasto czekoladowe, cukinia nie jest wyczuwalna :)
UsuńZagięłaś mnie tym przepisem :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie - przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńAle wygląda smakowicie!!
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! :)
OdpowiedzUsuńsuper ! cukinia chyba nawilza ciasto jak sie nie myle :)
OdpowiedzUsuńTak, dzięki niej ciasto jest mokre w środku :)
UsuńCiasto wygląda przesmacznie !
OdpowiedzUsuńo proszę, czekolada z cukinią, ciekawe połączenie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakować :)
Usuńw przepisie jest mowa o jajkach, ale nie podano ich w składnikaxh...ile?
OdpowiedzUsuń2 jaja :) Już poprawione :)
UsuńIle jajek? Bo chyba umknęło
OdpowiedzUsuń2 jaja :) Już poprawione :)
Usuń