Dziś przychodzę do Was z kolejnym pomysłem na zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Tym razem będą tą chipsy z jarmużu, przyznam, że sama byłam dość sceptycznie do nich nastawiona, ale są naprawdę smaczne i na pewno już ze mną zostaną. Zapraszam dalej :)
Składniki:
- jarmuż
- odrobina oliwy
- sól
- dowolne przyprawy, ja zazwyczaj sięgam po paprykę
Wykonanie:
Jarmuż myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się zgrubień. Jeśli kupujemy już taki porwany to mamy te czynności z głowy. Blachę wyłożoną papierem smarujemy delikatnie oliwą, wystarczy kilka kropel. Wiem, ze niektórzy obtaczają liście jarmużu w oliwie, ale dla mnie później jest za tłusty. Wykładamy liście na przygotowaną blachę, tak żeby miały trochę miejsca. Najlepiej rozłożyć na 2-3 blachy. Oprószyć solą i przyprawami. Piec w 150 stopniach przez 10-15 minut. Trzeba uważać, bo łatwo go przypalić.
Próbowałyście kiedyś? Jeśli nie, to zdecydowanie Wam polecam. Idealna alternatywa dla tradycyjnych chipsów
SMACZNEGO :)
Bardzo fajny pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobię, mam dużo jarmużu i byłam ciekawa jak go wykorzystać, także idealnie trafiłaś w czas z tym postem xd albo może ja idealnie trafiłam ;)
OdpowiedzUsuńI jak próbowałaś?
Usuńzrobiłam, zrobiłam, bardzo dobre!
UsuńTo się cieszę :)
UsuńChętnie spróbuję! :D
OdpowiedzUsuńach zdrowo i pysznie:D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam jarmużu, ale chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńnie jadłam jarmużu jeszcze
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie wyglądają:D
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze takich własnoręcznie wykonanych chipsów, ale chętnie skorzystam z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą Ci smakować :)
Usuńjuż miałam dawno spróbować, ale jakoś się nie złożyło ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawie wyglądają, a jeszcze bardziej ciekawi mnie jak smakują. Muszę ukraść Ci przepis i spróbować. :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńNigdy nie słyszałam o jarmużu :D
OdpowiedzUsuńOryginalna przekąska. Przyznam, że smak mnie ciekawi :)
OdpowiedzUsuńbardzo popularny zrobił się ostatnio jarmuż:)
OdpowiedzUsuńciekawe i zdrowe:))
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Jestem ciekawa jak to smakuje :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na zdrową przekąskę :) musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńzazwyczaj jarmuż dodaje do koktajli, ale taka forma też jest ciekawa ;)
OdpowiedzUsuńJa też głównie wykorzystuję go do koktajli :)
UsuńSłyszałam już o takim daniu, zamierzam wypróbować. Zdrowsze niż chipsy (które niestety lubię) i na pewno bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakują :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam jarmużu ;D
OdpowiedzUsuńKiedyś gdzieś widziałam ten przepis i bardzo mnie zainteresował. Jedynym kłopotem może być jarmuż, który niestety nie jest produktem ogólnie dostępnym...
OdpowiedzUsuńZ dostępnością jarmużu jest coraz lepiej :)
UsuńMusi być smaczne ;)
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze okazji robić lub kosztować :) Jarmuż najbardziej podszedł mi w koktajlach.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, A