Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na ciasteczka z masłem migdałowym w wersji bez mąki. Zapraszam dalej :)
Składniki: (10 sztuk)
- 150 g. suchej ciecierzycy (lub 300 g. z puszki)
- 100 g. masła migdałowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g. gorzkiej czekolady (może być też inna)
Wykonanie:
Ciecierzycę należy namoczyć przez 12 godzin (ja zostawiłam ją po prostu na noc), a następnie ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną ciecierzycę mielimy na gładką masę w robocie kuchennym lub blenderze. Dodajemy masło orzechowe, olejek waniliowy, miód oraz proszek i dokładnie miksujemy. Na koniec dokładamy posiekaną czekoladę i mieszamy tym razem już łyżką. Ciastka formujemy zwilżonymi dłońmi tak żeby masa się nie kleiła, a jest dość gęsta. Pieczemy 15 minut w 180C.
Ciecierzyca w ciastkach nie jest wcale wyczuwalna, robiłam test na znajomych i wszyscy powiedzieli, że smakują jak z mąki :)
Dzięki użyciu ciecierzycy ciastka zawierają sporo białka i mniej węglowodanów niż standardowa wersja.
SMACZNEGO
pięknie wyglądają jak z cukierni:)
OdpowiedzUsuńO mniam :D
OdpowiedzUsuńmniamciu :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasteczka :] Mniam :]
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, z chęcią zrobię większa ilość aby mieć na dni "słabości" ;)
OdpowiedzUsuńNa dni słabości świetnie się nadają :) Moje niestety takich nie doczekały i zniknęły w ten sam dzień, w który je upiekłam :)
Usuńale smaczności !
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńCiasteczka z ciecierzycy? Niebywałe! Brzmi smakowicie i inspirująco :)) Muszę do Ciebie częściej zaglądać!
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :)
UsuńOj, córka się ucieszy na ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą jej smakować :)
UsuńCiekawy przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, uwielbiam tego typu wypieki z racji tego, że nie jem słodyczy no i preferuję zdrową dietę :) Na pewno spróbuję. Ciecierzycy jeszcze do wypieków nie próbowałam, jedynie kaszy czy orzechów.
OdpowiedzUsuńJa teraz planuję zrobić babeczki również z ciecierzycy :)
Usuńna pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuń