Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na szybą zupkę, która robi się dosłownie sama. Zapraszam :)
Składniki: (2 porcje)
- 500 g. kalafiora (mrożony lub świeży)
- 1 średnia cebula
- 1 średni korzeń pietruszki
- 1 mniejszy korzeń selera
- 500 ml. bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- opcjonalnie pestki dyni sezam
Wykonanie:
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę aż się zarumieni. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy seler oraz pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki, Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dokładamy kalafiora i gotujemy kolejne 10-15 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy warzywa są miękkie, jeżeli tak to ściągamy z palnika. Odlewamy część buliony a resztę blendujemy dokładnie. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty to dolewamy bulionu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i przelewamy do miseczek, Podajemy z podprażonymi pestkami dyni i sezamem.
Przy okazji zapraszam Was na mój
Instagram - kilk :)
SMACZNEGO :)
moje smaki warzywne:)
OdpowiedzUsuńKremu z kalafiora jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Tobie już wiem co dzisiaj zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńCzuję, że by mi smakowało :D
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis, uwielbiam kalafiora
OdpowiedzUsuńNigdy nie gotowałam zupy kalafiorowej, jakoś średnio lubię to warzywo :)
OdpowiedzUsuńNam przypadłaby do gustu :) Akurat na dziś tylko kalafiora brak :P
OdpowiedzUsuńsuper! jeszcze nie robiłam kremu kalafiorowego! przeważnie zwykłe zupy - bardzo lubię kalafior :)
OdpowiedzUsuńJa za to głównie robię kremy :-)
Usuńmoje smaki :) Mniam
OdpowiedzUsuńFajny ten przepis, ja też czasem robię zupę z kalafiora :D
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie mogę przekonac się do smaku kalafiora ;/
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafior, więc propozycja w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDanie to zapewne zasmakowałoby mojemu chłopakowi. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy kremy :) szczególnie z brokułów i groszku :)
OdpowiedzUsuńZ groszku jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować :-)
Usuń