Dziś przychodzę do Was z kolejnym pomysłem na śniadaniową granolę, tym razem jest to propozycja dla fanów orzechów i czekolady. Zapraszam :)
- 150 g. płatków owsianych górskich
- 150 g. płatków orkiszowych
- 50 g. otrębów orkiszowych
- 50 g. suszonych jagód goji
- 100 g. orzechów włoskich
- 50 g. gorzkiej czekolady
- 30 g. sezamu
- 50 g. suszonej żurawiny
- 50 g. kajmaku orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 g. miodu
W misce łączymy ze sobą płatki z otrębami. Kajmak rozpuszczamy w rondelku z olejem kokosowym i miodem, a następnie dodajemy go do płatków i dokładnie wszystko mieszamy. Powstałą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180C (mieszamy co 10 minut, tak żeby granola była równomiernie podpieczona). Orzechy, czekoladę oraz żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Ostudzoną żurawiną łączymy z bakaliami i czekoladą, przekładamy do słoika i śniadanie na drugi dzień gotowe. Wcześniej zawsze dodawałam bakalie od razu do płatków, ale bardzo łatwo jest je wtedy przypalić, dlatego teraz dodaję je dopiero po upieczeniu.
Po więcej przepisów i pomysłów kulinarnych zapraszam Was na mój Instagram - kilk :)
SMACZNEGO :)
Bajka :D
OdpowiedzUsuńNie przepadam za czekoladą a tym bardziej gorzką więc deser nie dla mnie ale wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńA no właśnie, ja raz zrobiłam coś takiego ale też dodałam bakalie od razu i mi się przypaliły :D teraz dam na samym końcu :)
OdpowiedzUsuńTeż mi się tak na początku zdarzało :)
UsuńUwielbiam takie pysznosci ;)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńJak ja żałuję, że nie mogę jeść orzechów, takie śniadanie z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! I akurat ma orzechy, na które nie mam uczulenia! :)
OdpowiedzUsuńfineandhealthy
To możesz śmiało robić :)
UsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOrzechy, bakalie i czekolada, czyli to co najbardziej lubię:) Pychotka!
OdpowiedzUsuńTa czekolada do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam granolę, często sama robię podobną ale bez czekolady :)
OdpowiedzUsuń