Dziś przychodzę do Was z przepisem na zdrowe (o ile o jakichkolwiek słodkościach można powiedzieć, że są zdrowe) trufle czekoladowo-orzechowe, których bazą są orzechy laskowe oraz daktyle. Zapraszam :)
Składniki: (12 sztuk)
- 120 g. orzechów laskowych
- 50 g. suszonych daktyli
- 2 łyżki kakao
- 50 g. miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 30 g. gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Orzechy laskowe podprażamy na patelni przez około 5 minut pilnują żeby się nie przypaliły, a następnie obieramy z ciemnej skórki. Daktyle zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Odsypujemy około 30 g. orzechów, a pozostałe mielimy w blenderze (nie muszą być idealnie zmielone na proszek). Do blender dodajemy odsączone daktyle, miód, kakao i olejek waniliowy i dokładnie blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę chłodzimy przez 30 minut. Odłożone wcześniej orzechy siekamy razem z czekoladą. Schłodzoną masę formujemy zwilżonymi dłońmi w kulki i obtaczamy w orzechowo-czekoladowej posypce. Przechowywał w lodówce.
Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram, gdzie znajdziecie jeszcze więcej kulinarnych inspiracji :)
SMACZNEGO :)
Ja niezbyt przepadam za truflami.
OdpowiedzUsuńChetnie bym zjadła czy są bardzo słodkie?
OdpowiedzUsuńDla mnie są idealne, ale jeśli nie lubisz zbyt słodkich smaków, możesz na początek dać połowę miodu, spróbować i najwyżej dołożyć jeszcze :)
Usuńwygladaja bardzo apetycznie a ze jestem lasuchem wiec to cos absolutnie dla mnie :DD
OdpowiedzUsuńO zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńJak smakowicie :)
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię je rodzinie :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy Wam posmakują :)
UsuńJak zwykle nie mogę się napatrzeć na przepisy u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi to czytać :)
Usuńmm pycha :)
OdpowiedzUsuńI takie bym dzis zjadła ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie trufelki wziąć w pudełko na uczelnie ;) Zawsze zjawia się mnóstwo "sępów" i nic dziwnego ;)
OdpowiedzUsuńNa uczelnię czy do pracy są idealne :)
UsuńFajne te pralinki!
OdpowiedzUsuń