Menu

Szukaj na tym blogu

31 stycznia 2016

Czekoladowo-orzechowe trufle.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na zdrowe (o ile o jakichkolwiek słodkościach można powiedzieć, że są zdrowe) trufle czekoladowo-orzechowe, których bazą są orzechy laskowe oraz daktyle. Zapraszam :)


Składniki: (12 sztuk)
  • 120 g. orzechów laskowych
  • 50 g. suszonych daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g. miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego 
  • 30 g. gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Orzechy laskowe podprażamy na patelni przez około 5 minut pilnują żeby się nie przypaliły, a następnie obieramy z ciemnej skórki. Daktyle zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Odsypujemy około 30 g. orzechów, a pozostałe mielimy w blenderze (nie muszą być idealnie zmielone na proszek). Do blender dodajemy odsączone daktyle, miód, kakao i olejek waniliowy i dokładnie blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę chłodzimy przez 30 minut. Odłożone wcześniej orzechy siekamy razem z czekoladą. Schłodzoną masę formujemy zwilżonymi dłońmi w kulki i obtaczamy w orzechowo-czekoladowej posypce. Przechowywał w lodówce. 

Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram, gdzie znajdziecie jeszcze więcej kulinarnych inspiracji :)

SMACZNEGO :)

16 komentarzy:

  1. Chetnie bym zjadła czy są bardzo słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie są idealne, ale jeśli nie lubisz zbyt słodkich smaków, możesz na początek dać połowę miodu, spróbować i najwyżej dołożyć jeszcze :)

      Usuń
  2. wygladaja bardzo apetycznie a ze jestem lasuchem wiec to cos absolutnie dla mnie :DD

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zrobię je rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle nie mogę się napatrzeć na przepisy u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy takie trufelki wziąć w pudełko na uczelnie ;) Zawsze zjawia się mnóstwo "sępów" i nic dziwnego ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...