Dziś przychodzę do Was z przepisem na kruche pierożki z pikantnym mięsnym farszem. Oczywiście przepis trochę uzdrowiony, bo z użyciem mąki żytniej, a dodatkowo pierogi były pieczone, a nie gotowane i podane z okrasą. Zapraszam zatem dalej :)
Składniki: (24 sztuki)
Ciasto:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 300 g. piersi z kurczaka (mielonej lub drobno pokrojonej)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 1 chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- jajko do posmarowania pierożków
Wykonanie:
Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram, gdzie znajdziecie jeszcze więcej kulinarnych inspiracji :)
SMACZNEGO :)
Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka:)
OdpowiedzUsuńNie zostaje Ci w takim razie nic innego jak zrobienie ich :)
UsuńTe pierożki zrobiły na mnie ogromnie wrażenie ;))
OdpowiedzUsuńZapisuje sobie i robię :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci posmakują :)
Usuńkocham pierogi, jem je raz w tygodniu, ale sama nigdysię nie zabierałam za ich robienie; to lepienie mnie przeraża :D
OdpowiedzUsuńNie jest takie straszne :) Dla mnie to bardzo odstresowujące zajęcie :)
UsuńAle to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńJa piekę podobne pierożki z kurczakiem tylko z drożdżowego ciasta, nazywają się "podolskie" :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję :)
UsuńTo jakoś niebawem znowu zrobię i jak będę miała notkę dam Ci znać :)
UsuńSmakowicie wyglądają. Prawdę mówiąc zrobiłam się odrobinę głodna.
OdpowiedzUsuńWyglądają i brzmią pysznie! :) Zroiłam zrzuty i będę pichcić:)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy Ci posmakują :)
UsuńPrezentują się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam zamiar niedługo sobie zrobić pieczone pierogi :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńUwielbiam klasyczne pierogi, ale te wyglądają jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne pierożki też uwielbiam :)
UsuńPierożki są absolutnie genialne :D Nie dość, że pięknie wyglądają to farsz tak super w środku wygląda :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym takie zjadła w wersji bezmięsnej, wyglądają bardzo chrupiąco :)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkowym farszem też pewnie byłyby pyszne :)
UsuńCo za pyszności :-)
OdpowiedzUsuńAkurat nie dla mnie, jestem wegetarianką :)
OdpowiedzUsuńA ja bardzo chętnie przepis wypróbuję... wyglądają kusząco ;-)
OdpowiedzUsuń