Menu

Szukaj na tym blogu

16 stycznia 2016

Kruche pierożki z pikantnym farszem mięsnym.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na kruche pierożki z pikantnym mięsnym farszem. Oczywiście przepis trochę uzdrowiony, bo z użyciem mąki żytniej, a dodatkowo pierogi były pieczone, a nie gotowane i podane z okrasą. Zapraszam zatem dalej :)



Składniki: (24 sztuki)

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 300 g. piersi z kurczaka (mielonej lub drobno pokrojonej)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • jajko do posmarowania pierożków
Wykonanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, jogurtu, soli i jajka zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy przez ok. godzinę w lodówce. Cebulę obieramy i kroimy z chilli i siekamy. Przesmażamy na odrobinie oleju a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy mięso, a gdy już się zetnie koncentrat pomidorowy. Doprawiamy kminkiem, solą oraz pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy i studzimy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek, z którego wycinamy krążki. Nakładamy na nie farsz, sklejamy rogi i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pierożki smarujemy po wierzchu jajkiem i dodatkowo możemy posypać jeszcze kminkiem. Pieczemy przez 25 minut w 200C.

Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram, gdzie znajdziecie jeszcze więcej kulinarnych inspiracji :)

SMACZNEGO :)

27 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie zostaje Ci w takim razie nic innego jak zrobienie ich :)

      Usuń
  2. Te pierożki zrobiły na mnie ogromnie wrażenie ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham pierogi, jem je raz w tygodniu, ale sama nigdysię nie zabierałam za ich robienie; to lepienie mnie przeraża :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest takie straszne :) Dla mnie to bardzo odstresowujące zajęcie :)

      Usuń
  4. Ja piekę podobne pierożki z kurczakiem tylko z drożdżowego ciasta, nazywają się "podolskie" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie wypróbuję :)

      Usuń
    2. To jakoś niebawem znowu zrobię i jak będę miała notkę dam Ci znać :)

      Usuń
  5. Smakowicie wyglądają. Prawdę mówiąc zrobiłam się odrobinę głodna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają i brzmią pysznie! :) Zroiłam zrzuty i będę pichcić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie mam zamiar niedługo sobie zrobić pieczone pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam klasyczne pierogi, ale te wyglądają jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierożki są absolutnie genialne :D Nie dość, że pięknie wyglądają to farsz tak super w środku wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym takie zjadła w wersji bezmięsnej, wyglądają bardzo chrupiąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pieczarkowym farszem też pewnie byłyby pyszne :)

      Usuń
  12. Akurat nie dla mnie, jestem wegetarianką :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja bardzo chętnie przepis wypróbuję... wyglądają kusząco ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...