Dziś zapraszam Was na kolejny przepis, tym razem będzie to propozycja na przepyszny obiad. Mianowicie pierś z kurczaka w migdałowej panierce na konfiturze z żurawiny, podana z zapiekanymi czosnkowymi łódeczkami z ziemniaków. Zapraszam dalej :)
Składniki: (2 porcje)
- 1 podwójna pierś kurczaka
- sól, pieprz
- 1 jajo
- 80 g płatków migdałów
- 100 g. konfitury z żurawiny błotnej
- olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia)
- 500 g. ziemniaków (u mnie to były akurat 2)
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. Polewamy oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz sól i dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 20 minut w 225C z funkcją termoobieg i grzanie góra+dół. Pierś z kurczaka dzielimy na pół, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, odrobinę solimy i pieprzymy, Następnie moczymy je w roztrzepanym jajku i obtaczamy w płatkach migdałowych. Smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub pieczemy w piekarniku. Na talerzu rozsmarowujemy konfiturę z żurawiny, an której układamy panierowane piersi. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie czosnku i żurawiny
Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram, gdzie znajdziecie jeszcze więcej kulinarnych inspiracji :)
SMACZNEGO :)
Ostatnio jadłam właśnie kurczaka w płatkach migdalowych i to chyba jednak nie są moje smaki.
OdpowiedzUsuńO widzisz, u mnie wręcz przeciwnie :)
Usuńmmmmm smakowicie !
OdpowiedzUsuńo jeny to musi być pyszne.... aż ślinka cieknie hihi
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda znakomicie ;)pychota
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem połączenia żurawiny z czosnkiem. Jedno i drugie lubię, ale osobno, razem nie miałam okazji poznać :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
UsuńUwielbiam połączenie mięsa z żurawiną :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką :)
UsuńWygląda pysznie, ale jeszcze nie jadłam kurczaka w połączeniu z owocami. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a te ziemniaczki.. MNIAM.
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci posmakuje :)
UsuńBrzmi bezbłędnie :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńCudne jedzonko <3
OdpowiedzUsuńależ bym chętnie spróbowała :)
OdpowiedzUsuńwygląda booosko :D
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńJuż tak późno, a ja przez Ciebie zrobiłam się głodna!
OdpowiedzUsuńPyszności :)
Ostatnio często funduję rodzinie mięso z żurawinowym musem swojskiej roboty :)
OdpowiedzUsuńCzas spróbować pierś z kurczaka w panierce migdałowej ;)
Polecam :)
UsuńCo prawda nie jem mięsa ale wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPanierka musi być boska :D Mimo, że mięso gości u nas sporadycznie to na takie danie mamy apetyt ;D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńDaj znać czy Ci posmakuje :)
UsuńJakie pyszne danie! Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńKurczaka w takiej formie jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
Usuńjestem ciekawa jak smakuje, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńWygląda pysznie:P
OdpowiedzUsuńSmakuje równie dobrze :)
Usuń