Menu

Szukaj na tym blogu

15 stycznia 2016

Tartaletki z orzechowym kajmakiem i czekoladą.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem tartaletki przepełnione masą kajmakową z orzechami okraszone dodatkową czekoladą. Podstawą do naszych mini tart będzie kruche ciasto zrobione na bazie płatków orkiszowych i otrębów. Zapraszam :)



Składniki: (16 sztuk)
Polewa:
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki wody

Wykonanie:
Płatki razem z otrębami mielimy w młynku do uzyskania mąki i łączymy je z masłem, ksylitolem i jogurtem, dokładnie wyrabiamy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i wałkujemy na dość cienki placek. Jeżeli wolicie możecie zrobić grubsze, ja za natomiast wybieram więcej nadzienia :) Wycinamy okręgi z ciasta i napełniamy nimi foremki. Nakłuwamy ciasto delikatnie widelcem i pieczemy w 200C przez 15 minut. Gdy nasze spody już wystygną przygotowujemy nadzienie. W rondelku lub w mikrofalówce podgrzewamy kajmak, tak żeby stał się bardziej płynny, dodajemy do niego posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wypełniamy nasze tartaletki i chłodzimy w lodówce. Gdy masa zastygnie przygotowujemy polewę. W rondelku rozpłaszczamy olej kokosowy z syropem z agawy i na początek z dwoma łyżkami wody. Kolejno dodajemy przesiane na sitku kakao, jeżeli będzie miało grudki to polewa po prostu nie wyjdzie. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy, jeśli jest za gęsta, to dodajemy jeszcze wody. Polewamy nasze tartaletki, znów chłodzimy, a później to już tylko zajadamy.

Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram, gdzie znajdziecie jeszcze więcej kulinarnych inspiracji :)

SMACZNEGO :)

12 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...