Menu

Szukaj na tym blogu

24 stycznia 2016

Białkowe placuszki waniliowe z masłem orzechowym, bananem i migdałami.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z kolejnym pomysłem na śniadaniowe placuszki. Tym razem będą one wzbogacone odżywkę białkową o smaku waniliowym. Zapraszam dalej :)




Składniki: (2 porcje)
  • 30 g. płatków owsianych górskich
  • 10 g. otrąb (u mnie mieszanka owsianych i orkiszowych)
  • 30 g. odżywki białkowej o smaku waniliowym
  • jajo
  • 70 g. jogurtu naturalnego
  • 70 g. mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
Wykonanie:
Płatki owsiane oraz otręby mielimy w młynku do kawy na mąkę. Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtko dokładnie łączymy z jogurtem, mlekiem, zmielonymi płatkami, odżywką białkową i proszkiem do pieczenia. Powstałą masę delikatnie mieszamy z ubitym białkiem. Na patelni bez tłuszczu smażymy placuszki. Ciasto mimo iż jest rzadkie nie sprawia problemów przy przewracaniu. Po usmażeniu smarujemy placuszki masłem orzechowym i układamy stosik. Na wierzchu dodajemy pokrojonego w plasterki banana oraz podprażone płatki migdałowe.

Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram, gdzie znajdziecie jeszcze więcej kulinarnych inspiracji :)

SMACZNEGO :)

13 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...