Menu

Szukaj na tym blogu

25 lutego 2015

Zdrowe przekąski || Domowe Paluszki Grissini.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z kolejną propozycją na zdrową przekąskę do filmu lub na wizytę gości. Tym razem będą to włoskie paluszki chlebowe, czyli Grisini. Zapraszam :)




Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 g. mąki pszennej
  • 120 g. mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania paluchów
  • dodatki - sezam, kminek, mak, sól, rozmaryn, papryka, wedle uznania
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, wymieszać, zrobić dołek w środku. Włożyć do niego poruszone drożdże, zalać odrobiną ciepłej wody i posypać cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić przez ok. 10 minut, tak żeby odchodziło od miski i od rąk. Gdyby ciasto było zbyt klejące dosypać jeszcze mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość w tym czasie. 

Wyjąć ciasto i jeszcze raz wyrobić. Jeżeli chcemy ciasto z różnymi dodatkami, to dzielimy je na części i do każdej z nich dodajemy wybrane dodatki. Teraz odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujemy z nich paluszki wałkując między dłońmi. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy dodatkami. Piec w 200 stopniach przez 10-15 minut. 

SMACZNEGO :)

18 komentarzy:

  1. uwielbiam te paluszki ale sama ich jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, może kiedyś wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie paluszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne są takie domowe paluszki.Super przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmm chętnie wykonam takie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z termoobiegiem czy bez? Fajny przepis- muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...