Dziś przychodzę do Was z kolejną propozycją na zdrową przekąskę do filmu lub na wizytę gości. Tym razem będą to włoskie paluszki chlebowe, czyli Grisini. Zapraszam :)
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml. ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 120 g. mąki pszennej
- 120 g. mąki żytniej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania paluchów
- dodatki - sezam, kminek, mak, sól, rozmaryn, papryka, wedle uznania
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, wymieszać, zrobić dołek w środku. Włożyć do niego poruszone drożdże, zalać odrobiną ciepłej wody i posypać cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić przez ok. 10 minut, tak żeby odchodziło od miski i od rąk. Gdyby ciasto było zbyt klejące dosypać jeszcze mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość w tym czasie.
Wyjąć ciasto i jeszcze raz wyrobić. Jeżeli chcemy ciasto z różnymi dodatkami, to dzielimy je na części i do każdej z nich dodajemy wybrane dodatki. Teraz odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujemy z nich paluszki wałkując między dłońmi. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy dodatkami. Piec w 200 stopniach przez 10-15 minut.
SMACZNEGO :)
uwielbiam te paluszki ale sama ich jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
Usuńo, może kiedyś wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie paluszki :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne :) Mniam ;P
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńPyszne są takie domowe paluszki.Super przepis;)
OdpowiedzUsuńhmm chętnie wykonam takie przekąski :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą Ci smakowały :)
UsuńHmhmhmhm jadłabym ;)
OdpowiedzUsuńpycha ;)
OdpowiedzUsuńMniam, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
UsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSchrupałabym :)
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem czy bez? Fajny przepis- muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem :)
UsuńPycha! Będę próbować :)
OdpowiedzUsuń