Menu

Szukaj na tym blogu

1 maja 2015

Bezglutenowa pizza na ryżowym spodzie.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na bezglutenową pizzę na ryżowym cieście. Zapraszam :)



Składniki (ciasto):
  • 150 g. mąki ryżowej
  • 50 g. mąki owsianej
  • 30 g. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 25 g. drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Sos:
  • 100 g. koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • zioła (bazylia, oregano)
  • sól, pieprz
Dodatki:
  • 40 g. wędliny z piersi kurczaka
  • 50 g. pieczarek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • garść szpinaku
  • pół papryczki chilli
  • 1 łyżka kaparów
  • kulka mozzarelli
Wykonanie:
Siemię lniane zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wodą żeby napęczniało. Mąki wsypujemy do miski i mieszamy. Robimy wgłębienie, do którego kruszymy drożdże i zalewamy niewielką ilością ciepłej wody, posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy na kilka minut. Gdy drożdże się ruszą dodajemy oliwę, sól oraz siemię razem z wodą i wyrabiamy. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajcie mąki ryżowej, gdy za gęste to wody. Ciasto powinno być puszyste i plastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.

W tym czasie możemy przygotować sos i wszelkie dodatki. Jeżeli chodzi o sos, to wystarczy połączyć ze sobą koncentrat z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem.

Gdy ciasto już wyrośnie (powinno zwiększyć swoją objętość 1,5-2 razy) nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza (razem z blachą). Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia na cienki placek. Smarujemy sosem i układamy nasze dodatki. Przygotowaną pizzę razem z papierem przekładamy na nagrzaną blachę. Pieczemy przez 15-20 minut.

SMACZNEGO :)

20 komentarzy:

  1. Świetny przepis! I na pewno go wypróbuję, bo jesteśmy na diecie bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję zaprezentowany przez Ciebie przepis. Smacznie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Pizza wygląda przepysznie.. i w dodatku składniki które lubię mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. lubimy takie cuda jedzeniowe :D

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej pizzy nie jadłem ... ale musze keidys sprobować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. spróbuję, uwielbiam pizzę, a gluten mi szkodzi.

    OdpowiedzUsuń
  7. O na ryżowym spodzie? Brzmi bardzo ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie, bardzo lubię szpinak i mozzarelle ;) .

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno przetestuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No kochana... ale pyszności tu serwujesz :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda super. Notuję przepis na ciasto bo się z pewnością przyda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...