Dziś przychodzę do Was z przepisem na czekoladowe kulki proteinowe w zdrowej wersji. Zapraszam :)
Składniki: (ok. 20-25 sztuk)
- 170 g. białej fasoli
- 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej, ale możecie tez dać pół na pół z mleczną)
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki miodu lub innego słodzika
- wiórki kokosowe i orzechy do obtoczenia
Wykonanie:
Zaczynamy od namoczenia fasoli, najlepiej zrobić to na noc zostawiając fasolę na mniej więcej 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją do miękkość (ok. 1 h), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy fasola przestygnie rozdrabniamy ją blenderem albo robotem. Czekoladę z miodem i kakao rozpuszczamy w garnku (na małym ogniu, żeby się nie przypaliło), następnie dodajemy fasolę i dokładnie mieszamy. Do masy możecie dodać bakalie jeśli macie ochotę. Odstawiamy masę do lodówki na ok. 1h. po tym czasie wyjmujemy ją i robimy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach, wiórki dużo lepiej się trzymają. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO :)
Ja robię takie jeżyki - z ryżu preparowanego i masą kakaową :)
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie ! :)
OdpowiedzUsuńkurcze ze nie mam białej fasoli na stanie a tu takie smaki mnie naszły
OdpowiedzUsuńmniam:D do kawki:D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNie mogę sobie wyobrazić jak to smakuje z tej fasoli :D
OdpowiedzUsuńFasoli wcale nie czuć :)
UsuńAle apetyczne :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków, ciekawe jak smakują. :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że fasolowe czekoladki trochę mnie przerażają. Chyba muszę je wypróbować i sprawdzić na własnej skórze czy taka mieszanka może być smaczna :)
OdpowiedzUsuńFasola sama w sobie nie jest wyczuwalna :-)
UsuńCoś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować, ciekawi mnie to połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńTa wersja nie jest dietetyczna. Miód jest kaloryczny i zawiera dużo cukru a słodziki są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Wyjściem jest ksylitol, który nadaje się nawet dla diabetyków. W czekoladzie (gotowej) też zawsze jest cukier, warto samemu ją przygotować - olej kokosowy + kakao + ksylitol :)
OdpowiedzUsuńJest to na pewno wersja dietetyczna i zdrowsza w porównaniu z tego typu produktami, które możemy dostać normalnie w sklepach :-)
UsuńZdrowsza jest z pewnością! Ale żeby była faktycznie dietetyczna wystarczy drobna zmiana.
UsuńNie miałam zamiaru Cię krytykować czy coś, tylko podać mój pomysł :) Jestem na bieżąco z tematem, bo mam diabetyka w domu a uwielbiamy słodycze... Sporo pyszności mozna zrobić w stu procentach zdrowych i jeść je prawie bez ograniczeń.
Nie odebrałam tego jako krytyki :) Na co dzień też sięgam po ksylitol, ale w tym przypadku lepiej sprawdza się miód, bo masa dobrze się klei :)
UsuńChętnie poznam Wasze zdrowe słodkości :)
Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńz fasoli robiłam tylko ciasto więc z chęcia sprobuje :)
OdpowiedzUsuńCiasto też robiłam z tym, że z czerwonej :)
UsuńA ja ostatnio nie wiedziałam co zrobić z byt dużą ilością namoczonej fasoli. Ciekawy przepis, kusi mnie sprawdzić jak to smakuje
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuń