Menu

Szukaj na tym blogu

20 maja 2015

Proteinowe kulki czekoladowe.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na czekoladowe kulki proteinowe w zdrowej wersji. Zapraszam :)





Składniki: (ok. 20-25 sztuk)
  • 170 g. białej fasoli
  • 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej, ale możecie tez dać pół na pół z mleczną)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzika
  • wiórki kokosowe i orzechy do obtoczenia

Wykonanie:
Zaczynamy od namoczenia fasoli, najlepiej zrobić to na noc zostawiając fasolę na mniej więcej 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją do miękkość (ok. 1 h), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy fasola przestygnie rozdrabniamy ją blenderem albo robotem. Czekoladę z miodem i kakao rozpuszczamy w garnku (na małym ogniu, żeby się nie przypaliło), następnie dodajemy fasolę i dokładnie mieszamy. Do masy możecie dodać bakalie jeśli macie ochotę. Odstawiamy masę do lodówki na ok. 1h. po tym czasie wyjmujemy ją i robimy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach, wiórki dużo lepiej się trzymają. Przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO :)

25 komentarzy:

  1. Ja robię takie jeżyki - z ryżu preparowanego i masą kakaową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze ze nie mam białej fasoli na stanie a tu takie smaki mnie naszły

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogę sobie wyobrazić jak to smakuje z tej fasoli :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie smaków, ciekawe jak smakują. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam szczerze, że fasolowe czekoladki trochę mnie przerażają. Chyba muszę je wypróbować i sprawdzić na własnej skórze czy taka mieszanka może być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie wypróbować, ciekawi mnie to połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta wersja nie jest dietetyczna. Miód jest kaloryczny i zawiera dużo cukru a słodziki są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Wyjściem jest ksylitol, który nadaje się nawet dla diabetyków. W czekoladzie (gotowej) też zawsze jest cukier, warto samemu ją przygotować - olej kokosowy + kakao + ksylitol :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to na pewno wersja dietetyczna i zdrowsza w porównaniu z tego typu produktami, które możemy dostać normalnie w sklepach :-)

      Usuń
    2. Zdrowsza jest z pewnością! Ale żeby była faktycznie dietetyczna wystarczy drobna zmiana.

      Nie miałam zamiaru Cię krytykować czy coś, tylko podać mój pomysł :) Jestem na bieżąco z tematem, bo mam diabetyka w domu a uwielbiamy słodycze... Sporo pyszności mozna zrobić w stu procentach zdrowych i jeść je prawie bez ograniczeń.

      Usuń
    3. Nie odebrałam tego jako krytyki :) Na co dzień też sięgam po ksylitol, ale w tym przypadku lepiej sprawdza się miód, bo masa dobrze się klei :)
      Chętnie poznam Wasze zdrowe słodkości :)

      Usuń
  9. z fasoli robiłam tylko ciasto więc z chęcia sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto też robiłam z tym, że z czerwonej :)

      Usuń
  10. A ja ostatnio nie wiedziałam co zrobić z byt dużą ilością namoczonej fasoli. Ciekawy przepis, kusi mnie sprawdzić jak to smakuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...