Menu

Szukaj na tym blogu

14 marca 2016

Hummus.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z szybkim i pysznym przepisem na hummus, czyli dip z cieciorki. Sprawdzi się on idealnie do krakersów i świeżych warzyw, jak również do smarowania pieczywa. Zapraszam :)




Składniki:
  • 1/2 szklanki cieciorki (przed gotowaniem)
  • 3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub zwykłej)
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminku
Wykonanie:
Cieciorkę namaczamy na 12 godzin, a następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzoną razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy. Gdy pasta wyjdzie bardzo gęsta dodajemy 3-4 łyżki wody. Podajemy polane dodatkowo odrobiną oliwy z oliwek i posypane papryką.

Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram :)

SMACZNEGO :)

8 komentarzy:

  1. hummus? ja myślałam, że to kawa z taką inną pianką:P

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :) chętnie skorzystam z przepisu <3

    Kochana czy mogłabyś poklikać w linki w najnowszym poście ?
    Z góry dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym poznać smak, bo przepisów już widziałam multum, a próbować nie miałam okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię hummus, zazwyczaj obieram sobie do niego marchewkę lub paprykę kroje w paski i nabieram na nie pastę i jem razem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię hummus i cieszę się, że zrobił się popularny! Muszę kiedyś też zrobić z kminkiem, fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam hummus!
    lubię dodawać do niego suszone pomidory, albo pokrojone oliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś miałyśmy na obiadek hummus w trzech smakach ^^ Pychotka :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...