Menu

Szukaj na tym blogu

15 marca 2016

Kruche ciasto żytnie z budyniową pianką i jagodami.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na kruche ciasto wykonane z mąki żytniej z budyniową pianką, jagodami i płatkami migdałów. Zapraszam :)




Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki żytniej 2000
  • 1/3 szklanki otrąb owsianych
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 5 żółtek
  • 100 g. oleju kokosowego
  • 50 g. masła (schłodzonego)
Pianka:
  • 5 białek
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 100 g. ksylitolu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
Dodatki: 600 g. jagód (mrożonych lub świeżych), 50 g. płatków migdałowych

Wykonanie:
Schłodzony olej kokosowy oraz masło kroimy na mniejsze kawałki, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy. Dzielimy ciasto na dwie części - 40% i 60%, mniejszą wkładamy do zamrażarki. Większą częścią wykładamy blachę i dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 20 minut.
Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy budyniową piankę. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy ksylitol, a później proszek budyniowy. Na samym końcu dodajemy olej. Na wystudzony spód wylewamy naszą piankę, na niej układamy jagody. Z zamrażalnika wyciągamy pozostałe ciasto i ścieramy na tarce na jagodową warstwę. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180C przez 30-40 minut.

Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram :)

SMACZNEGO :)

8 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis na kruche ciasto, ciągle szukam "idealnego" w zdrowszej wersji i nie mogę znaleźć, muszę koniecznie sprawdzić Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda trochę jak pleśniak, ale jednak nie pleśniak ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żytnie ciacha mają coś wspaniałego w sobie :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...