Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na kruche ciasto wykonane z mąki żytniej z budyniową pianką, jagodami i płatkami migdałów. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki żytniej 2000
- 1/3 szklanki otrąb owsianych
- 3 łyżki ksylitolu
- 5 żółtek
- 100 g. oleju kokosowego
- 50 g. masła (schłodzonego)
Pianka:
- 5 białek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 100 g. ksylitolu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Dodatki: 600 g. jagód (mrożonych lub świeżych), 50 g. płatków migdałowych
Wykonanie:
Schłodzony olej kokosowy oraz masło kroimy na mniejsze kawałki, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy. Dzielimy ciasto na dwie części - 40% i 60%, mniejszą wkładamy do zamrażarki. Większą częścią wykładamy blachę i dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 20 minut.
Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy budyniową piankę. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy ksylitol, a później proszek budyniowy. Na samym końcu dodajemy olej. Na wystudzony spód wylewamy naszą piankę, na niej układamy jagody. Z zamrażalnika wyciągamy pozostałe ciasto i ścieramy na tarce na jagodową warstwę. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180C przez 30-40 minut.
Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram :)
SMACZNEGO :)
ależ smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńczy można zamówić z dostawą do domu? ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na kruche ciasto, ciągle szukam "idealnego" w zdrowszej wersji i nie mogę znaleźć, muszę koniecznie sprawdzić Twój :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda trochę jak pleśniak, ale jednak nie pleśniak ;)
OdpowiedzUsuńŻytnie ciacha mają coś wspaniałego w sobie :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :)
OdpowiedzUsuń