Dziś przychodzę do Was z przepisem na sernikobrownie z czereśniami. Połączenie sernika i ciasta czekoladowego to zdecydowanie moje smaki. Zapraszam dalej :)
Składniki:
Brownie:
- 180 g. gorzkiej czekolady
- 90 g. oleju kokosowego
- 3 jaja
- 1/2 szklanki ksylitolu (lub zwykłego cukru)
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (może być też zwykła)
Czekoladę z olejem kokosowym i ksylitolem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Jajka delikatnie ubijamy, a następnie dodajemy do czekoladowej masy razem z aromatem waniliowym, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
Masa serowa:
- 500 g. twarogu sernikowego
- 200 g. jogurtu naturalnego
- opakowanie budyniu waniliowego (42 g. )
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 2 jaja
- sok z połówki cytryny
- 80 g. ksylitolu (lub zwykłego cukru)
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodatki: 250 g. czereśni (mogą być mrożone, ale należy je uprzednio rozmrozić
Wykonanie:
Na blachę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy 3/4 masy czekoladowej, a następnie masę serową. Na wierzchu punktowo kładziemy resztę brownie i czubkiem noża robimy wzorki. Na koniec układamy czereśnie. Pieczemy w 180C przez 50 minut. Zostawiamy w uchylony piekarniku na kolejne 50 minut.
Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram :)
SMACZNEGO :)
Chyba zrobię na święta :) Czy olej kokosowy można czymś zastąpić? :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda i kusi słodkie :)
OdpowiedzUsuńzaczarowana-oczarowana.pl
Uwielbiam sernikobrownie <3
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie i pewnie tak smakuje :). Dla mnie to też idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńMoże skorzystam z przepisu i upiekę na święta ;)
OdpowiedzUsuńTaki serniczek to na pewno i moje smaki :) Wyśmienicie wygląda.
OdpowiedzUsuńMniam! Bardzo smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńRozpływam się nad tym pięknym ciastem :)
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne, mniam :)
OdpowiedzUsuńZawsze lubiłyśmy to połączenie sera, brownie i owocu :)
OdpowiedzUsuń