Menu

Szukaj na tym blogu

4 września 2015

Czekoladowy fit sernik na zimno z borówkami.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na czekoladowy fit sernik na zimno z borówkami. A dlaczego fit? bo spód jest zrobiony z fasoli, bez grama mąki. Zapraszam dalej :)




Składniki:
Spód:
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 jaja
  • 3 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
  • 15 g. kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
  • 500 g. twarogu (u mnie 250 g. chudego i 250 g. półtłustego)
  • 200 g. jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
  • 20 g. żelatyny (+100-150 ml. wrzątku)
  • 400 g. borówek
Polewa:
  • 60 g. czekolady (u mnie gorzka)
  • 4 łyżki mleka
Wykonanie:
Fasolę płuczemy na sicie i wraz z pozostałymi składnikami na spód wrzucamy do miski. Dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez 15-20 minut. Wyciągamy i studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i ostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Gdy ostygnie blendujemy ją z twarogiem, jogurtem i cukrem. Gdy masa będzie już jednolita dodajemy borówki i mieszamy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do lodówki.
Gdy masa serowa zacznie się już ścinać przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy czekoladę i dolewamy trochę mleka żeby była rzadsza. Polewamy ciasto i znów rzucamy je do lodówki. Najlepiej przyrządzić je na wieczór wtedy rano na pewno już będzie gotowe.

SMACZNEGO :)

23 komentarze:

  1. ładnie wygląda, ale ja nie przepadam za sernikami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja natomiast serniki uwielbiam i te na ciepło i na zimno :)

      Usuń
  2. Ale mi zrobiłaś ochotę na sernik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetycznie wygląda ::) I w życiu bym nie pomyślała, że spód można z fasoli zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i polecam spróbować bo jest przepyszny :)

      Usuń
  4. Akurat mam okres i smak na wszelkie słodycze;).

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności, nabrałam na taki ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm muszę wypróbować i podsunąć lubemu :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa jestem smaku, szczególnie spodu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jak czekoladowy biszkopt, nic a nic nie czuć fasoli :)

      Usuń
  8. Pięknie wygląda, a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. no nie pomyślałabym, żeby zrobić spód do ciasta z fasoli! oczywiście zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...