Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na czekoladowy fit sernik na zimno z borówkami. A dlaczego fit? bo spód jest zrobiony z fasoli, bez grama mąki. Zapraszam dalej :)
Składniki:
Spód:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jaja
- 3 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
- 15 g. kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
- 500 g. twarogu (u mnie 250 g. chudego i 250 g. półtłustego)
- 200 g. jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
- 20 g. żelatyny (+100-150 ml. wrzątku)
- 400 g. borówek
Polewa:
- 60 g. czekolady (u mnie gorzka)
- 4 łyżki mleka
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i ostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Gdy ostygnie blendujemy ją z twarogiem, jogurtem i cukrem. Gdy masa będzie już jednolita dodajemy borówki i mieszamy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do lodówki.
Gdy masa serowa zacznie się już ścinać przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy czekoladę i dolewamy trochę mleka żeby była rzadsza. Polewamy ciasto i znów rzucamy je do lodówki. Najlepiej przyrządzić je na wieczór wtedy rano na pewno już będzie gotowe.
SMACZNEGO :)
Uwielbiam twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać :)
Usuńładnie wygląda, ale ja nie przepadam za sernikami ;)
OdpowiedzUsuńJa natomiast serniki uwielbiam i te na ciepło i na zimno :)
Usuńfajny przepis;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAle mi zrobiłaś ochotę na sernik!
OdpowiedzUsuńZjadłabym! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda ::) I w życiu bym nie pomyślała, że spód można z fasoli zrobić :)
OdpowiedzUsuńMożna i polecam spróbować bo jest przepyszny :)
UsuńAkurat mam okres i smak na wszelkie słodycze;).
OdpowiedzUsuńSkąd ja to znam :)
Usuńale pyszności, nabrałam na taki ochoty :)
OdpowiedzUsuńMmm muszę wypróbować i podsunąć lubemu :]
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszny:)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest pyszny :)
UsuńCiekawa jestem smaku, szczególnie spodu :P
OdpowiedzUsuńSmakuje jak czekoladowy biszkopt, nic a nic nie czuć fasoli :)
UsuńFasola? A to ciekawe :)
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał :)
UsuńPięknie wygląda, a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńOj palce lizać :)
Usuńno nie pomyślałabym, żeby zrobić spód do ciasta z fasoli! oczywiście zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń