Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym przepisem, tym razem na śniadanie albo deser, którym będzie kokosowy pudding chia z mango. Zapraszam :)
Jeśli jeszcze nie słyszeliście o nasionach chia to pokrótce przedstawię Wam ich właściwości.
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Składniki: (na 2 porcje)
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 ml mleka (może być krowie, może być roślinne)
- 4-5 łyżek nasion chia
- opcjonalnie miód, syrop z agawy
- owoce
Wykonanie:
Do pojemnika, najlepiej zamykanego wlewamy mleka, wsypujemy nasiona i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, lub przynajmniej na kilka godzin. Musimy jednak pamiętać żeby kilkukrotnie wymieszać naszą miksturę, tak żeby wszystkie nasiona nie opadły na dół. Gdy nasiona napęcznieją i zrobi się taka galaretka można jeść. U mnie akurat z mango, za którym ostatnio przepadam. Na wierzchu polałam łyżeczką miodu. Możecie również zmiksować owoce i zrobić z nich mus do puddingu.
SMACZNEGO :)
Strasznie jestem ciekawa tych nasio, a deser wygląda apetycznie i nietuzinkowo :-)
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić te nasionka? :)
OdpowiedzUsuńStacjonarnie dostaniesz je na pewno w sklepach ze zdrową żywnością, Piotrze i Pawle, Almie :)
Usuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńale przepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOooo jaka pycha :D muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mango;)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za mango ale to nawet wygląda smacznie:D
OdpowiedzUsuńoj jak pysznie wygląda, chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci posmakuje :)
UsuńChętnie bym spróbowała takich pyszności :D
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie :))
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam tych nasion :) ale kokos w przepisie sprawia, że już mi się podoba :P
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńna pewno zrobię, bo już widziałam na kilku blogach podobną pychotkę:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakować :)
UsuńMniam :) Bede musiała sobie taki zrobić - nie ma innej opcji bo wygląda tak bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńZrobię na jutrzejsze śniadanie:D
OdpowiedzUsuńI jak, smakowało?
UsuńMusi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńMniam, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmusze poszukac tych nasion, bo wlasciwosci maja swietne- super pomysl z dodatkiem mango :)
OdpowiedzUsuńnasiona chia to nowy hit serii z avonu:) musisałma jako konsultantka filmiki o tym ogladac:)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda, aż mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńNasionka chia miałam kiedyś okazję degustować :) Całkiem smaczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie:) Zapisuję przepis :D A to kilkakrotne mieszanie dotyczy też momentu, gdy mieszanka chłodzi się już w lodówce?
OdpowiedzUsuńTak, musimy mieszać kilka razy gdy będzie już stało w lodówce :)
Usuńcoś czuję, że przede mną nowe smaki do poznania :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam ostatnio o tych nasionach na zagranicznym yt i przy okazji kolejnej wizyty w sklepie ze zdrową żywnością, na pewno kupię chociaż małą paczkę. ;]
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie a o nasionach chia nigdy nie słyszałam
OdpowiedzUsuńWygląda to obłędnie :))
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis. Musze kupić nasiona i spróbuję:)
OdpowiedzUsuńKupiłam niedawno te nasiona i rozpoczynam niedługo testy ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, uwielbiam wszystko co kokosowe :)
OdpowiedzUsuńO mniammmm, wcinałabym!
OdpowiedzUsuńPróbowałam tych nasionek, ale nie byłam w stanie ich przełknąć. Strasznie obrzydza mnie ta konsystencja ;) Mimo wszystko biorąc pod uwagę ich dobroczynne właściwości, podejście drugie mam w planach już niedługo.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, A
To taki glutek, wiem, że niektórzy nie lubią takich konsystencji :) Również Pozdrawiam :)
UsuńCiekawe jak smakuje, bo wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńSmakuje równie dobrze jak wygląda :)
UsuńMam te nasiona, muszę wypróbować Twój przepis !
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakować :)
Usuń