Menu

Szukaj na tym blogu

14 marca 2015

Kokosowy pudding chia z mango.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym przepisem, tym razem na śniadanie albo deser, którym będzie kokosowy pudding chia z mango. Zapraszam :)

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o nasionach chia to pokrótce przedstawię Wam ich właściwości. 
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.

Składniki: (na 2 porcje)

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 ml mleka (może być krowie, może być roślinne)
  • 4-5 łyżek nasion chia 
  • opcjonalnie miód, syrop z agawy 
  • owoce
Wykonanie:
Do pojemnika, najlepiej zamykanego wlewamy mleka, wsypujemy nasiona i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, lub przynajmniej na kilka godzin. Musimy jednak pamiętać żeby kilkukrotnie wymieszać naszą miksturę, tak żeby wszystkie nasiona nie opadły na dół. Gdy nasiona napęcznieją i zrobi się taka galaretka można jeść. U mnie akurat z mango, za którym ostatnio przepadam. Na wierzchu polałam łyżeczką miodu. Możecie również zmiksować owoce i zrobić z nich mus do puddingu. 


SMACZNEGO :)

44 komentarze:

  1. Strasznie jestem ciekawa tych nasio, a deser wygląda apetycznie i nietuzinkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie można kupić te nasionka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stacjonarnie dostaniesz je na pewno w sklepach ze zdrową żywnością, Piotrze i Pawle, Almie :)

      Usuń
  3. Oooo jaka pycha :D muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam za mango ale to nawet wygląda smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. oj jak pysznie wygląda, chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym spróbowała takich pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie próbowałam tych nasion :) ale kokos w przepisie sprawia, że już mi się podoba :P

    OdpowiedzUsuń
  8. na pewno zrobię, bo już widziałam na kilku blogach podobną pychotkę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam :) Bede musiała sobie taki zrobić - nie ma innej opcji bo wygląda tak bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobię na jutrzejsze śniadanie:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. musze poszukac tych nasion, bo wlasciwosci maja swietne- super pomysl z dodatkiem mango :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nasiona chia to nowy hit serii z avonu:) musisałma jako konsultantka filmiki o tym ogladac:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ smakowicie wygląda, aż mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nasionka chia miałam kiedyś okazję degustować :) Całkiem smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda świetnie:) Zapisuję przepis :D A to kilkakrotne mieszanie dotyczy też momentu, gdy mieszanka chłodzi się już w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, musimy mieszać kilka razy gdy będzie już stało w lodówce :)

      Usuń
  17. coś czuję, że przede mną nowe smaki do poznania :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Słyszałam ostatnio o tych nasionach na zagranicznym yt i przy okazji kolejnej wizyty w sklepie ze zdrową żywnością, na pewno kupię chociaż małą paczkę. ;]

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda apetycznie a o nasionach chia nigdy nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo prosty przepis. Musze kupić nasiona i spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kupiłam niedawno te nasiona i rozpoczynam niedługo testy ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Próbowałam tych nasionek, ale nie byłam w stanie ich przełknąć. Strasznie obrzydza mnie ta konsystencja ;) Mimo wszystko biorąc pod uwagę ich dobroczynne właściwości, podejście drugie mam w planach już niedługo.
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki glutek, wiem, że niektórzy nie lubią takich konsystencji :) Również Pozdrawiam :)

      Usuń
  24. Ciekawe jak smakuje, bo wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam te nasiona, muszę wypróbować Twój przepis !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...