Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na zdrowe babeczki czekoladowe, do których bazą będzie cukinia. Zapraszam dalej :)
Składniki: (6 sztuk)
- 1 szklanka startej i odciśniętej cukinii
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 białka jaj
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 20 g. czekolady gorzkiej
Wykonanie:
W osobnych miskach mieszamy ze sobą suche i mokre składniki (poza czekoladą), a następnie łączymy wszystko ze sobą. Powstałą masą wypełniamy formaki na muffiny. Czekoladę siekamy i posypujemy na wierzchu babeczek. Pieczemy w 180C przez 20 minut.
A od jutra w Lidlu rozpoczyna się tydzień kuchni hiszpańskiej, gazetka dostępna tutaj
yummy pycha! robilam kiedys odobne i tez z cukinii :)
OdpowiedzUsuńhttp://villemo20.blogspot.com/
ale pyszności, kolejna rzecz do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńzaczarowana-oczarowana.pl
Wyglądają cudnie! :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZ cukinią raczej nie dla mnie :P. Choć może smak były na tyle fajny, że bym się skusiła :D
OdpowiedzUsuńJa kiedyś myślałam, że takie ciasta z cukinią to musi być okropne, ale raz upiekłam zucchini bread z amerykańskiego przepisu, składniki dość podobne do Twoich, i od tego czasu uwielbiam to :D
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu wypróbować muffiny na bazie cukinii, robiłam tylko z marchewki :)
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłam ciasto z cukinii, bo miałam jej nadmiar na działce, ale coś nie wyszło-było zbyt mokre i bez smaku:/ Zostanę chyba jednak przy marchewkowym.
OdpowiedzUsuńAle bomba !
OdpowiedzUsuńŁał! Koniecznie muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuń