Menu

Szukaj na tym blogu

24 kwietnia 2016

Czekoladowe muffiny z cukinii

Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na zdrowe babeczki czekoladowe, do których bazą będzie cukinia. Zapraszam dalej :)



Składniki: (6 sztuk)
  • 1 szklanka startej i odciśniętej cukinii
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 białka jaj
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 20 g. czekolady gorzkiej 
Wykonanie:
W osobnych miskach mieszamy ze sobą suche i mokre składniki (poza czekoladą), a następnie łączymy wszystko ze sobą. Powstałą masą wypełniamy formaki na muffiny. Czekoladę siekamy i posypujemy na wierzchu babeczek. Pieczemy w 180C przez 20 minut.

A od jutra w Lidlu rozpoczyna się tydzień kuchni hiszpańskiej, gazetka dostępna tutaj

Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram :)

SMACZNEGO :)

10 komentarzy:

  1. yummy pycha! robilam kiedys odobne i tez z cukinii :)

    http://villemo20.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Z cukinią raczej nie dla mnie :P. Choć może smak były na tyle fajny, że bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kiedyś myślałam, że takie ciasta z cukinią to musi być okropne, ale raz upiekłam zucchini bread z amerykańskiego przepisu, składniki dość podobne do Twoich, i od tego czasu uwielbiam to :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu wypróbować muffiny na bazie cukinii, robiłam tylko z marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś zrobiłam ciasto z cukinii, bo miałam jej nadmiar na działce, ale coś nie wyszło-było zbyt mokre i bez smaku:/ Zostanę chyba jednak przy marchewkowym.

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał! Koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...