przy okazji ostatniego postu obiecywałam poprawę i regularne pojawianie się na blogu, niestety przedurlopowy nawał pracy, a później sam urlop sprawiły, że do komputera zaglądałam sporadycznie. Teraz jednak zamierzam się w końcu wziąć w garść i wrócić do Was na dobre. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne czekoladowe placuszki bananowe z czekoladowym sosem z daktyli, które zapewne przypadną do gustu nie tylko weganom. Zapraszam :)
Składniki:
- 1 średni banan
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżeczki kakao
- olej kokosowy do smażenia
Czekoladowy sos:
- 6 daktyli (namoczonych przez 15 minut w gorącej wodzie)
- 2 łyżeczki kakao
- 1-2 łyżki wody
Dodatki: banana, posiekane orzechy, truskawki
Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej masy smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju kokosowym. Gdy na wierzchy zaczną pojawiać się bąbelki, to znak, że należy placki przewrócić na drugą stronę.
Odsączone daktyle blendujemy z kakaem i 1-2 łyżkami wody w zależności jak gęsty chcemy uzyskać sos. Placuszki układamy na stos, polewamy sosem, dekorujemy wybranymi dodatkami i zajadamy.
Aktualna oferta Lidla, dostępna tutaj
Przy okazji zapraszam Was na mój Instagram :)
SMACZNEGO :)
Jak pięknie podane, jak w jakiejś porządnej restauracji :)
OdpowiedzUsuńSame pyszne składniki :)
OdpowiedzUsuńMogą być bardzo smaczne takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńjak to pięknie wygląda!!:D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńApetyczna wieżyczka :)
OdpowiedzUsuńWOW, wyglądają cudownie i cieszą oko :)
OdpowiedzUsuńO rety! Wygląda przepysznie! I ta truskawa, jak wisienka na torcie! <3
OdpowiedzUsuńznó kusisz takimi pysznościami ;)
OdpowiedzUsuńIdealny letni deser! Aż się prosi żeby go zrobić a potem zjeśc :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, muszę wypróbować przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńprezentują się przepysznie :D
OdpowiedzUsuń